A Meteora ikonját vagy a widgetet megérintve a teljes képernyős alkalmazás nyílik meg.

Az alkalmazásban egy Google Térképre vetítve jeleníthetők meg Magyarország időjárási viszonyai, illetve innen érhetők el a widget beállító felületei is.


A widgeten jelzett riasztások részleteit, illetve más térségek időjárási viszonyait az alkalmazás térképes felületén lehet megnézni. A térképes felületet a widgetet vagy az alkalmazás ikonját megérintve indíthatja el.

1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve megnyílik a térkép felület.

2) A térképen mutatott időjárási rétegeket a program felső sávja jelzi. Az alsó sávon a térkép közepére érvényes időjárás látszik az aktuálisan érvényes riasztásokkal, figyelmeztetésekkel és előrejelzésekkel. Az alsó sáv fölött találhatók a rétegek animálására szolgáló gombok.

3) Az animációs sávon mozgatva az időpont kiválasztó gombot a térkép az adott időponthoz tartozó rétegeket tölti be. A rétegek animálhatók is a sáv bal oldalán levő indító és leállító gombbal, a jobb oldali gombra pedig az aktuális időpontra ugrik a térkép.A Google Maps térképét mozgatva és nagyítva máshol is megnézhetjük az aktuális és előrejelzett időt:1) A Google térkép ujjal mozgatható, nagyítható. Ha olyan tópartra ér a térkép közepét jelző kereső, ahol működik viharjelzés, akkor annak pillanatnyi állapotát mindig megjeleníti a térkép az aktuális riasztások között.

2) Ha vissza szeretnénk térni a jelenlegi helyzetünkre, akkor a "Aktuális" ikont kell megérinteni a felületen.

3) A térkép automatikusan visszatér az aktuális pozíciónkra, és frissíti a riasztási adatokat.Ha figyelmeztetést jelez az előrejelzés, akkor annak részletei az ikon melletti "i" gombra bökve megjeleníthetők:1) A figyelmeztetés (vagy riasztás) ikonja melletti "i" gombra bökve megjelenik egy felugró ablak.

2) Az ablakban részletes információk jelennek meg a kiválasztott eseményről.

3) A képernyőre bökve a felugró ablak eltűnik.

Hasonló információs "i" gomb jelenik meg a térképen az éppen aktuális riasztás ikonja mellett is!A térképen megjeleníthetők időjárási információs rétegek, amik áttetsző színekkel mutatják meg egy kiválasztott időjárási jellemző területi eloszlását:1) Amennyiben nem látszik a réteg választó sáv, akkor a réteg ikont megérintve megjeleníthető. A réteg ikont újból megérintve a sáv újból eltűnik.

2) A réteg választó sávon a kívánt elemet megérintve a térkép betölti a választott réteget. Eszerre több réteg is betölthető, a rétegekek ilyenkor az ikonok sorrendjében kerülnek egymásra. A kiválasztott rétegeket a rendszer megjegyzi, és a program legközelebb is az utoljára választott rétegeinkkel fog elindulni. A választható rétegek a következők:
 Ikon ↓
Leírás ↓
Megjelenített idősáv ↓
MET-ÉSZ észlelések, fényképek
Csak jelenidő
Széllökés
-90 perctől +60 percig
Tavi viharjelzés
Csak jelenidő
Villám (felhő-felhő vízszintes, felhő-föld függőleges)
-90 perctől jelenidőig
Csapadék
-90 perctől +60 percig
Felhőzet
-90 perctől +60 percig
Hőmérséklet
-90 perctől +60 percig
Látástávolság
-90 perctől +60 percig
UV index
Adott napra, délutántól következő napra is
Riasztás
-90 perctől jelenidőig
Ha nem választunk ki egy réteget sem, akkor a rendszer felajánlja, hogy automatikusan betölti a pillanatnyilag legaktuálisabb rétegeket, ezt a program egy "auto" felirattal jelzi a réteg választó sáv szélén.

3) Betöltődés után a réteg áttetsző színekkel jeleníti meg az adott helyre és időpontra jellemző értékeket. A rétegekhez használt előrejelzési adatok időben és térben korlátozottak. Az animációs sávon mindig csak olyan időpontokat enged választani a program, amikhez minden rétegnél tartozik megjeleníthető adat.
Azt, hogy a megjelenített réteg egy adott pontja milyen értéket takar egy érintéssel meg lehet tudni: a térképet megérintve egy "marker" jelenik meg az adattal. Hosszan megérintve a markert az mozgathatóvá válik, így tetszőleges helyszín vizsgálható. A marker frissítésnél, vagy az adatokat megjelenítő szövegdobozt megérintve eltűnik.

A térképen megjelenített információs rétegek adatainak forrása a HungaroMet megfigyelő és előrejelző rendszere.Az egyik kiválasztható információs réteg a HungaroMet MET-ÉSZ rendszerébe küldött észleléseket jeleníti meg:1) A réteg kiválasztó sávon az észlelések ikonját választva tölthető be a MET-ÉSZ észlelések rétege.

2) Ez a réteg markerekkel jeleníti meg az észleléseket. Egy markert megérintve az összes észlelt jelenség ikonja láthatóvá válik egy buborékban.

3) A markert újból megérintve a buborék becsukható. Az észlelt eseményeket mutató buborékot megérintve a teljes észlelést megmutatja a program egy felugró ablakban.

3) Ha az észleléshez fényképet is mellékeltek, akkor az teljes méretben is megnézhető, ha a "Letöltés" gombot megnyomjuk.

3) A fénykép letöltése után az alapértelmezett képnézegető alkalmazás megnyitja a fényképet.Egy másik választható információs réteg az UV sugárzást erősségét mutatja. Az UV index mellett a program mutatni tudja, hogy az adott helyen mennyi ideig lehet a leégés veszélye nélkül a napon tartózkodni. Ehhez be lehet állítani, hogy mennyire vagyunk érzékenyek a napsugárzásra:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületet a "Bőrtípus" csoporthoz kell görgetni, és kiválasztani a kívánt bőrtípust.

Ha nem állítunk be bőrtípust, akkor a program automatikusan a legérzékenyebbekre vonatkozó adatokat jelzi ki.Utazás tervezésénél hasznos lehet, hogy a Google Térkép saját, forgalmi viszonyokat mutató nézete is bekapcsolható a térképen:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen a "Forgalom jelzése a térképen" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.

A forgalmi adatok forrása a Google Térkép.A térképes megjelenítés átváltható teljes térkép nézetre, ahol csak minimálisan takarják ki információs felületek a megjelenített rétegeket:1) A térkép az utoljára beállított nézettel indul el.

2) Ha az utoljára beállított nézet az aktuális időjárási sávot is mutatta, akkor az a sáv jobb sarkában található gombbal eltüntethető. Az időjárási sáv ugyanezzel a gombbal később újból megnyitható.

3) A térkép átvált teljes nézetre.

Ha az időjárási sávot bekapcsolva hagyjuk, akkor a térképet mozgatva az aktuális időjárás és előrejelzés is frissül, mindig a térkép közepén látható keresővel kiválasztott helyszín adatait mutatva.1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen az "Előrejelzés a widgeten" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.

Ha több napos előrejelzési nézetet választunk, akkor a widget felületén a jelenidő alatt megjelenik az előrejelzés is.A napos előrejelzések hatórás bontásban is megnézhetők, így látható, milyen idő várható aznap hajnalban, délelőtt, délután és este. A hatórás nézetre a napos előrejelzés ikonját megérintve válthatunk át:1) Az időjárási sávon érintsük meg a kiválasztott nap ikonját.

2) Ekkor a grafikon helyén hatórás bontásban láthatjuk az aznapi időjárás alakulását. A grafikon megjelenítéséhez érintsük meg újból a napos előrejelzés ikonját.

3) Megérintve a napos előrejelzés ikonját a felület újból a grafikont fogja mutatni.

A térképet mozgatva a hatórás előrejelzések is ugyanúgy frissülnek, mint az egész napra vonatkozók, mindig a térkép közepén látható keresővel kiválasztott helyszín adatait mutatva.Az előrejelzett hőmérséklet grafikonja harminc éves éghajlati mérések alapján számolt átlagos napi minimum és maximum értékek szerint van színezve, így jól leolvasható, hogy az adott nap az átlagoshoz képest melegebb, vagy hűvösebb lesz-e. A mérésekről további információt a HungaroMet honlapján talál. A grafikont elcsúsztatva megjeleníthető az aznapi országos hőmérsékleti maximum, minimum, és csapadék maximum helye és ideje is:1) A hőmérséklet grafikon magyarázata a jobb alsó sarokban látható információs gombot megérintve nyitható meg.

2) Az országos aznapi szélsőértékek a grafikon elcsúsztatásával jeleníthetők meg.

3) A szélsőértékek mezőjében leolvasható az országos hőmérsékleti maximum, minimum, és csapadék maximum helye és ideje.

További részletes éghajlati információkat a HungaroMet honlapján talál.Ha olyan érdekes jelenséget tapasztalt, amit szeretne megosztani másokkal, akkor küldhet róla felvételt a HungaroMet MET-ÉSZ rendszerébe a fénykép küldés funkcióval:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A térkép további menüpontjait jelző három pontra bökve egy legördülő menü nyílik meg, itt a "Fénykép" pontot kell kiválasztani.

3) Automatikusan megnyílik a kamera alkalmazás, ahol a szokott módon elkészíthetjük a képet. Ahogy a kép elkészült visszakerülünk a Meteora térképes alkalmazásba, és megjelenik egy üzenet arról, hogy a képfeltöltési folyamat elindult, illetve arról, hogy sikeresen befejeződött-e. A feltöltött képek a HungaroMet MET-ÉSZ rendszerébe kerülnek, ahol térképen is megnézhetők.A meteorológusok számára hasznos, ha megerősítik, hogy az előrejelzett események tényleg bekövetkeztek-e egy adott helyen. Ez pár érintéssel megtehető:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A térkép további menüpontjait jelző három pontra bökve egy legördülő menü nyílik meg, itt a "Megerősítés" pontot kell kiválasztani. Ekkor a program letölti a helyszínre előrejelzett veszélyes időjárási eseményeket

3) A veszélyhelyzetek ikonjai melletti kapcsolóval jelezhetjük, hogy észleljük-e az adott eseményt, vagy sem, végül az "OK" gombbal küldhetjük el az adatokat a HungaroMet szerverére. Az elküldött megerősítések a HungaroMet MET-ÉSZ rendszerében követhetők.Fénykép és megerősítés küldésekor ezek az észlelések a HungaroMet MET-ÉSZ rendszerébe kerülnek. Ezen a weboldalon keresztül azonban részletes meteorológiai észlelést is beküldhetünk. A Meteora programból közvetlenül el lehet érni a HungaroMet MET-ÉSZ weboldalt a térkép menüjén keresztül:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a progmot majd annak beállításait a menüben.

2) Ha korábban már regisztrált a HungaroMet Mobil MET-ÉSZ oldalon, akkor a Meteora beállítás felületén megadhatja a belépési adatait, hogy a program automatikusan beléptethesse az oldalra.

3) A térkép további menüpontjait jelző három pontra bökve egy legördülő menü nyílik meg, itt a "Mobil MET-ÉSZ" pontot kell kiválasztani.

4) A készülék betölti a böngészőbe a HungaroMet Mobil MET-ÉSZ oldalt, ahova felhasználónevével és jelszavával léphet be. Ha korábban már regisztrált, és a Meteora felületén megadta a belépési adatait, akkor az oldalra automatikusan belépteti a program. Ha még nincs regisztrálva, akkor azt a MET-ÉSZ bevivő oldalon megteheti.Ha további információra van szüksége az aktuális időjárási helyzetről, akkor egyszerűen megnyithatja az aktuális időjárásra vonatkozó HungaroMet weblapot:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A térkép további menüpontjait jelző három pontra bökve egy legördülő menü nyílik meg, itt a "Kapcsolódó weboldal" pontot kell kiválasztani.

3) A készülék betölti a böngészőbe az aktuális időjárásra vonatkozó HungaroMet weboldalt.Ha segítségre van szüksége a térképes képernyőn való eligazodáshoz, akkor előhívhatja a program segítség funkcióját:1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A térkép további menüpontjait jelző három pontra bökve egy legördülő menü nyílik meg, itt a "Segítség" pontot kell kiválasztani.

3) A program egy áttetsző rétegben mutatja be röviden mit hol találunk a felületen. A segítséget a körbezárt X gombbal kapcsolhatjuk le. A magyarázó oldalak között a nyilakra bökve léphetünk.

4) Az utolsó magyarázó oldalon találunk egy gombot, amivel ez az útmutató nyitható meg a programból.

Fejlesztő:
Egy és nulla Bt.
Copyright 2024 Egy és nulla Bt.