A Meteora kisalkalmazás egy analóg óra formájában mutatja a pontos időt, és az adott helyre előrejelzett időjárási információkat.

A hagyományos óra számlapon elérhetők az adott helyen a jelzett időpontban várható, csapadékra vagy veszélyes időjárási jelenségekre vonatkozó információk, a tavi viharjelzés, az óra mellett pedig a jelenidő adatai

Ezeknek a funkcióknak a leírását a jobb oldali menüből érheti el.


A Meteora alkalmazás első elindítása után automatikusan működésbe lép a riasztás funkció. A mobileszköz helyzete alapján folyamatosan frissül az aktuális, hivatalos riasztási állapot, amit az óra a karimáján jelez ki 3 órára előre:

sarganarancspiros     Sárga, narancs és piros: a riasztási szint az adott negyedórára
zold     Zöld szín: nincs riasztás

A riasztások részletei megnézhetők az óra melletti jelenidő adatoknál, az órát megérintve a térképes nézeten vagy az értesítésekben. A riasztási adatok forrása a HungaroMet veszélyjelző rendszere. A program a HungaroMet honlapjáról ismert ikonokkal jelzi a riasztást vagy figyelmeztetést kiváltó eseményt, az ikon háttere pedig a riasztási szint színe. A HungaroMet honlapról ismert ikonok mellett további ikonokkal is találkozhatunk:

uvuv     UV figyelmeztetés, narancs, illetve piros szint

A riasztási eseményekről bővebben a HungaroMet oldalán talál leírást.

A helyi riasztások számításánál a program figyelembe tudja venni a felhasználó mozgását is. Utazás közben az óra kiszámítja a várható pozíciónkat, és az adott helyre mutatja a számlapon a riasztási helyzetet. Ezt a funkciót a beállítási felületen lehet bekapcsolni:


1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen a "Mozgás követése előrejelzésnél" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.

Időjárástól függő teendőinek intézését segíti a saját riasztás funkció.

Saját riasztás beállítható egy időjárási jelenségre, vagy a hőmérséklet, a csapadék intenzitása, illetve a várható széllökések erőssége és egy küszöbérték alapján, aminek átlépését narancssárga mutatókkal külön jelzi az óra.

A saját riasztáshoz használt adatok forrása a HungaroMet előrejelző rendszere.

1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni az alkalmazást majd annak menüjét.

2) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

3) A beállítási felületen a "Saját riasztás" címszó alatt lehet összeállítani a feltételt, aminek teljesülésekor a program jelezni fog. Egy adott kategóriára bökve kinyílik a választható értékek listája, ahol érintéssel kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt.

4) Az így beállított feltételt élesíteni kell egy kapcsolóval, a saját riasztás funkció ezt a kapcsolót használva bármikor lekapcsolható.


Az aktuális riasztásról és figyelmeztető előrejelzésről értesítőt küld a program a telefonra. Az értesítési sávban olvasható az éppen érvényes riasztási illetve figyelmeztetési szint.


A veszélyhelyzetek mellett a várható csapadékot is automatikusan jelzi a számlap.

Minimális, kis-, közepes-, és nagy mennyiségű csapadék kijelzése negyedórás bontásban, közel 1 kilométer pontossággal.

A csapadékkijelzéshez használt adatok forrása a HungaroMet előrejelző rendszere.


Tavak mellett a víz is veszélyforrássá válhat, ezért ott automatikusan megjelenik az aktuális viharjelzés is.

Az aktuális pozíció alapján a Balaton, Velencei-tó és a Tisza-tó mellett automatikusan kijelzi az óra az adott tófelszínre kiadott viharjelzést.

Első fok: sárga zászló
Másodfok: piros zászló.

Azt a területet, ahol automatikusan működésbe lép a tavi viharjelzés funkció megtekintheti a Google Térképen is a linket követve.

A viharjelzési információk forrása a HungaroMet tavi viharjelző rendszere.


Szabadidős programjaink tervezésében segíthet, ha már a nap elején értesülünk róla, milyen veszélyes időjárási helyzetekre számíthatunk aznap. Ezt a célt szolgálja a HungaroMet napi figyelmeztető előrejelzése.

Az órán beállítható, hogy az aktuális riasztási szint mellett az aktuális aznapi figyelmeztetés szintje is megjelenjen.

Beállítás után a karima zöld színnel jelzi, ha nincs kiadva figyelmeztetés, egyébként pedig az aktuális figyelmeztetés szintjének megfelelő színű, tehát sárga, ha 1. szintű, narancs, ha 2. szintű, és piros, ha 3. szintű figyelmeztetés van érvényben.

Figyelmeztetés kiadásakor akkor is kapunk a telefonunkra Meteora értesítést, ha az óralapra ennek kijelzését nem állítjuk be.

Az órán a következő lépésekben állítható be a figyelmeztetés kijelzése:

1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen a "Figyelmeztetés kijelzése a karimán" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.


Előre tervezett teendőit is segít az óra az időjáráshoz igazítani.

A naptár integrációt bekapcsolva láthatóak a naptárban a következő fél napra tervezett események időpontjai, így jól látszik milyen idő várható az adott időpontban.

1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen a "Naptár események jelzése widgeten" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.


A jelzett riasztás idejének gyors leolvasásában segítség lehet a számlap percek és órák szerinti osztása. Az órán egy ilyen kinézet is beállítható az alábbiak szerint:

1) A Meteora ikont vagy a widgetet megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikonra bökve megnyílik a menü.

3) A menüben a "Beállításra" bökve megnyílik a beállítási felület.

4) A beállítási felületen a "Óra osztások jelzése widgeten" opciót kell bekapcsolni. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet.

Természetesen több megjelenítési opciók is alkalmazható egyszerre.


A Meteora alkalmazáshoz tartozó, az értesítési felület "Ma" oldalára kitehető widget az óra mellett a jelenidő adatait is megjeleníti:Az időjárási információk folyamatosan, automatikusan frissülnek az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó adatokkal.


A Meteora widget a jelenidő kijelzése mellett előrejelzést is megjeleníthet:A napi jelenidő ikont megérintve, ugyanúgy, mint a térképen, a widgeten is átválthatunk hatórás nézetre:Az időjárási és az előrejelzési információk is folyamatosan, automatikusan frissülnek az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó adatokkal.

Fejlesztő:
Egy és nulla Bt.
Copyright 2024 Egy és nulla Bt.