Ezen az oldalon ismertetőket olvashat az alkalmazás működéséről, a veszélyes időjárási jelenségekről, és a Meteora alkalmazás adataihoz használt OMSZ előrejelzésekről.

AR funkció működése

A Meteora AR nézetében az OMSZ háromdimenziós radarképét láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve. Ez használat közben úgy néz ki, hogy a telefon kameráját egy esőfelhőre irányítva színes kockákként megjelenik a felhő képén annak csapadéktartalma, mint ahogy azt a lenti kép is mutatja.Ennek a nézetnek a kiszámításához a telefon szinte összes funkcióját használja a program:

Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható felhő képét a képernyőn
Gyorsulásmérő vagy giroszkóp: a telefon és ezáltal a kamera irányát szolgáltatja
Iránytű: északi irány meghatározását végzi
GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt

A fenti kiindulási adatokból a program a következő folyamatábra szerint készíti el az aktuális AR nézetet:

Az alkalmazás folyamatosan, minden képkockára elvégzi a fenti számításokat, így a 3D radar mérési adatokat azok valós helyén tudja megjeleníteni:A Meteora AR terepasztal nézetében az OMSZ háromdimenziós radarképét terepasztal-szerűen, egy kiterített Google térkép fölött láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve, mint az alábbi képen:Ennek a nézetnek a kiszámításához kevesebb szenzort használ a program, viszont szükség van a lenti speciális jelre, aminek a képét valós időben fel kell dolgoznia:A jelet az alkalmazás felismeri a kamera mozgóképének kockáin, és kiszámítja annak térbeli helyzetét, vagyis a kamera irányát a jelhez képest. Az adatok és a térkép megjelenítéséhez használt északi irányt is a jel horizontális irányából számítja ki a program. A jel követéséhez a program a BoofCV szabad szoftvert használja.

A terepasztal nézet előállításához a telefonnak a következő funkcióira van szükség:

Kamera: ez állítja elő az adott irányban látható háttér képét a képernyőn, és a jel képét az irány meghatározásához
GPS: pillanatnyi földrajzi helyzetet szolgáltat
Adatkapcsolat: 3D radar adatot és térkép adatokat nyújt

A fenti kiindulási adatokból a program a következő folyamatábra szerint készíti el az aktuális AR terepasztal nézetet:


A fenti számításokat minden képkockára gyorsan elvégezve a mért csapadékadatokkal kiegészített valós képet folyamatosan jeleníti meg a program a telefon kijelzőjén egy virtuális terepasztal hatását keltve:

Fejlesztő:
Kőszofa Bt.
Copyright 2018 KőszofA Bt.