A Meteora kisalkalmazás egy analóg óra formájában mutatja a pontos időt, és az adott helyre előrejelzett időjárási információkat.

A hagyományos óra számlapon elérhetők az adott helyen a jelzett időpontban várható, csapadékra vagy veszélyes időjárási jelenségekre vonatkozó információk is, a tavi viharjelzés, illetve sok más, tetszés szerint beállítható saját riasztási információ.

Ezeknek a funkcióknak a leírását a jobb oldali menüből érheti el.


A kiválasztott Meteora widget telepítésével automatikusan működésbe lép a riasztás funkció. A mobileszköz helyzete alapján folyamatosan frissül az aktuális, hivatalos riasztási állapot, amit az óra a karimáján jelez ki 3 órára előre:

sarganarancspiros     Sárga, narancs és piros: a riasztási szint az adott negyedórára
zold     Zöld szín: nincs riasztás

A riasztások részletei megnézhetők az órát megérintve a térképes nézeten vagy az értesítésekben. A riasztási adatok forrása az OMSZ veszélyjelző rendszere.

A helyi riasztások számításánál a program figyelembe tudja venni a felhasználó mozgását is. Utazás közben az óra kiszámítja a várható pozíciónkat, és az adott helyre mutatja a számlapon a riasztási helyzetet. Ezt a funkciót a beállítási felületen lehet bekapcsolni:


1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) A menüben a "Mozgás követése előrejelzésnél" mezőt kipipálva kapcsol be a mozgás-számítás funkció. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.

A bekapcsolt mozgáskövetésre az értesítősávban a Meteora ikon figyelmeztet:     mozgas

Az értesítést megérintve a térképes nézet nyílik meg, ahol a bekapcsolva felejtett mozgáskövetés lekapcsolható.


Az aktuális riasztásról és figyelmeztető előrejelzésről értesítőt küld a program a telefonra, amit az értesítési sávban egy Meteora ikon jelez:     mozgas

Kinyitva az értesítési sávot részletesebben is láthatóvá válik, hogy mire vonatkozik a riasztás vagy figyelmeztetés. A program az OMSZ honlapjáról ismert ikonokkal jelzi a riasztást vagy figyelmeztetést kiváltó eseményt, az ikon háttere pedig a riasztási szint színe. Az OMSZ honlapról ismert ikonok mellett az értesítés részletezésében további ikonokkal is találkozhatunk:

viharjelzesviharjelzes     Viharjelzés esetén a részletezésben jelenik meg, sárga: első fok, piros: másodfok
   
uvuv     UV figyelmeztetés, narancs, illetve piros szint

A riasztási eseményekről bővebben az OMSZ oldalán talál leírást.

A program az aktuális legmagasabb riasztási és figyelmeztetési szintet jelzi, ugyanúgy, mint a hivatalos OMSZ riasztási térkép, ami az értesítést megérintve egy böngészőablakban megnyitható. Viharjelzés esetén az értesítést megérintve pedig az OMSZ mobil viharjelzés oldala nyílik meg.

Amikor magasabb riasztási fok lép érvénybe hang és fényjelzést is küld a telefon, és ha elmúlt a veszélyhelyzet a program automatikusan leveszi az értesítés ikont.

Alapbeállításként a Meteora által kirakott értesítéseket nem lehet kézzel leszedni az értesítési sávról. Ha ez zavaró, akkor ez a beállításokban kikapcsolható:


1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) A beállítási oldalon a "Leszedhető értesítések" mezőt kipipálva aktiválható a funkció. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.

Ha be van állítva a leszedhető értesítés, akkor csak olyan esetben tesz ki újabb értesítést a rendszer, ha valamilyen változás történt az előrejelzésben.


A veszélyhelyzetek mellett a várható csapadékot is automatikusan jelzi a számlap.

Minimális, kis-, közepes-, és nagy mennyiségű csapadék kijelzése negyedórás bontásban, közel 1 kilométer pontossággal.

A csapadékkijelzéshez használt adatok forrása az OMSZ előrejelző rendszere.


Tavak mellett a víz is veszélyforrássá válhat, ezért ott automatikusan megjelenik az aktuális viharjelzés is.

Az aktuális pozíció alapján a Balaton, Velencei-tó és a Tisza-tó mellett automatikusan kijelzi az óra az adott tófelszínre kiadott viharjelzést.

Első fok: sárga zászló
Másodfok: piros zászló.

Azt a területet, ahol automatikusan működésbe lép a tavi viharjelzés funkció megtekintheti a Google Térképen is a linket követve.

A viharjelzési információk forrása az OMSZ tavi viharjelző rendszere.


Időjárástól függő teendőinek intézését segíti a saját riasztás funkció.

Saját riasztás beállítható egy időjárási jelenségre, vagy a hőmérséklet, a csapadék intenzitása, illetve a várható széllökések erőssége és egy küszöbérték alapján, aminek átlépését narancssárga mutatókkal külön jelzi az óra.

A saját riasztáshoz használt adatok forrása az OMSZ előrejelző rendszere.

1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) A főmenüben a saját riasztások beállító felülete listákból áll, amiknek segítségével össze lehet állítani azt a feltételt, aminek teljesülése esetén bekapcsol az órán a saját riasztás. A listákban a megfelelő tételre bökve választhatunk a feltételek közül.

4) A feltételek összeállítása után a "Beállított saját riasztás engedélyezése" mező kipipálásával kapcsolhatjuk be a funkciót. Kikapcsolni ugyanezzel a mezővel lehet. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.


Szabadidős programjaink tervezésében segíthet, ha már a nap elején értesülünk róla, milyen veszélyes időjárási helyzetekre számíthatunk aznap. Ezt a célt szolgálja az OMSZ napi figyelmeztető előrejelzése.

Az órán beállítható, hogy az aktuális riasztási szint mellett az aktuális aznapi figyelmeztetés szintje is megjelenjen.

Beállítás után a karima zöld színnel jelzi, ha nincs kiadva figyelmeztetés, egyébként pedig az aktuális figyelmeztetés szintjének megfelelő színű, tehát sárga, ha 1. szintű, narancs, ha 2. szintű, és piros, ha 3. szintű figyelmeztetés van érvényben.

Figyelmeztetés kiadásakor akkor is kapunk a telefonunkra Meteora értesítést, ha az óralapra ennek kijelzését nem állítjuk be.

Az órán a következő lépésekben állítható be a figyelmeztetés kijelzése:

1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) A beállítási oldalon a "Widget kinézet" beállításainál találjuk a "Figyelmeztetés kijelzése a karimán" mezőt, a figyelmeztetések megjelenításáhez ezt kell kipipálni. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.


Előre tervezett teendőit is segít az óra az időjáráshoz igazítani.

Android 4.0 vagy újabb rendszeren a naptár integrációt bekapcsolva láthatóak a naptárban a következő fél napra tervezett események időpontjai, így jól látszik milyen idő várható az adott időpontban.

1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) A naptárbejegyzések számlapon történő kijelzéséhez a beállítási oldalon a "Widget kinézet" beállításai közül a "Naptár események jelzése widgeten" mezőt kell kipipálni. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.


A jelzett riasztás idejének gyors leolvasásában segítség lehet a számlap percek és órák szerinti osztása. Az órán egy ilyen kinézet is beállítható az alábbiak szerint:

1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A menü ikont megérintve vagy oldalról előhúzva megjelenik a program főmenüje.

3) Az osztások kijelzéséhez a beállítási oldalon a "Widget kinézet" beállításai közül az "Óra osztások jelzése widgeten" mezőt kell kipipálni. A főmenüből a készülék vissza gombjával vagy a fiókot visszatolva léphetünk ki.

Természetesen több megjelenítési opciók is alkalmazható egyszerre.


A Meteora alkalmazáshoz választható olyan kibővített widget is, ami az eddig ismertetett óra és riasztási funkciók mellett az aktuális időjárásról is tájékoztat.

Ez a widget 4x2 cellát foglal el a készülék képernyőjén, és az óra funkciók mellett a következő adatokat jeleníti meg:Az időjárási információk folyamatosan, automatikusan frissülnek az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó adatokkal.

Az órát megérintve az alkalmazás óra nézetben indul el, más területet érintve pedig előrejelzés nézetben. A nézetekről a térkép ismertetésénél talál bővebb leírást.


A Meteora alkalmazás legnagyobb widgete az óra funkciók és a jelenidő kijelzése mellett előrejelzést is szolgáltat.

Ez a widget 4x4 cellát foglal el a készülék képernyőjén, és az óra funkciók mellett a következő adatokat jeleníti meg:A napi jelenidő ikont megérintve, ugyanúgy, mint a térképen, a widgeten is átválthatunk hatórás nézetre:Az időjárási és az előrejelzési információk is folyamatosan, automatikusan frissülnek az aktuális tartózkodási helyre vonatkozó adatokkal.

Az órát megérintve az alkalmazás óra nézetben indul el, más területet érintve pedig előrejelzés nézetben. A nézetekről a térkép ismertetésénél talál bővebb leírást.


Ebben a nézetben az OMSZ háromdimenziós radarképét láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve. Ennek segítségével láthatóvá válik a látótérben lévő felhők csapadéktartalma, belső szerkezete.

Az AR radar funkció működését szemlélteni a következő rövid videó:


A készüléket a föld felé fordítva látható egy iránytűbe ágyazott térkép, amiről leolvashatjuk, hogy melyik irányban látszik a radarképen csapadék:

mozgas


Fölfelé irányítva a készüléket megnézhetjük a felhőkre vetített 3D radarképet, ami színes kockákkal jelzi a mért csapadékmennyiséget. Az AR radarképen a jobb láthatóság érdekében három, a szemerkélő esőénél nagyobb intenzitási szintet jelenít meg a program:

Szín:
Intenzitás (mm/óra):0.6 - 55 - 3030 <

A kijelző jobb szélén látható a fényképezés gomb, amivel egyszerre készíthet látható és AR képet a kijelzőn megjelenő tartalomról. Az elkészült képeket a program a "meteora" nevű galériába menti el, illetve fel is lehet rögtön tölteni az OMSZ Met-Ész rendszerébe.

mozgas


A kijelző jobb felső sarkában a nézet választó gomb látható, amivel a felhőre vetített csapadék nézet és a terepasztal-szerű, térkép fölé vetített AR nézet között választhatunk.

mozgas / mozgas


A kijelző alján taláható az intenzitásértékeket mutató jelmagyarázat, az aktuális irány kijelzése, a célzó gomb és a segítség gomb. A célzó gombbal be- és kikapcsolható a célmérés funkció. Bekapcsolva megjelenik a képernyő közepén egy célzó pont, amit ráírányítva egy AR kockára kiírja a program a képernyőre a legközelebbi és a maximális esőt jelző pont földfelszíni távolságát és magasságát az adott irányban. A segítség gombbal hívható elő a funkció magyarázó ablaka.

Előfordulhat, hogy a 3D radarkép nem a felhőn jelenik meg. Ilyet okozhat, ha az iránytű szenzor nincs jól kalibrálva, amit a virtuális iránytűvel ellenőrizhetünk. A program figyeli a szenzor pontosságát, és figyelmeztet, ha kalibrációra van szükség, de előfordulhat, hogy a rendszer nem észleli a pontatlanságot. Ekkor érdemes elvégezni a kalibrációs mozgatást a következő ábra szerint, legalább háromszor:Ha az iránytű jól kalibrált, akkor a pontatlanságot okozhatja az is, hogy az adatfrissítéshez képest a felhők túl gyorsan mozognak, ami főleg közeli csapadékcellák esetén fordulhat elő.

Érdekes AR fényképeit várjuk a meteora@met.hu címre, a legjobb képeket pedig megtekintheti galériánkban!

Az AR nézet működéséről többet is megtudhat az ismertető oldalon, az AR funkcióra képes telefonokról pedig a kérdések között!


1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista.

3) A listában a "RadAR" menüpontot kell választani.

4) Első megnyitáskor előjön az AR funkció leírása. Ezt végiglapozva a "Bezár" gombbal lehet becsukni.

5) Miután a program letöltötte a 3D radar adatokat megjeleníti azt a mobileszköz kijelzőjén.


Ebben a nézetben az OMSZ háromdimenziós radarképét terepasztal-szerűen, egy kiterített Google térkép fölött láthatjuk valós időben a kamera képére vetítve. Ennek segítségével nagyobb területen is láthatóvá válik a környék felhőinek csapadéktartalma, belső szerkezete. Ehhez a funkcióhoz szükség van egy speciális jelre, amit a kamera érzékelni tud, és aminek a helyére az adatokat vetíteni fogja. Ez a jel a következő képpen néz ki:

mozgas


A fenti képre kattintva pdf formában is le lehet tölteni a jelet, amit egy másik készüléken megjelenítve, vagy kinyomtatva lehet használni a terepasztal funkcióhoz.
Az AR radar terepasztal nézetének működését a következő videó mutatja be, ahol a jelet egy ping-pong asztal sarkára tettük le:

A program ebben a nézetben is színes kockákkal jelzi a mért csapadékmennyiséget. Az AR radarképen a jobb láthatóság érdekében három, a szemerkélő esőénél nagyobb intenzitási szintet jelenít meg a program:

Szín:
Intenzitás (mm/óra):0.6 - 55 - 3030 <

A kijelző jobb szélén látható a fényképezés gomb, amivel egyszerre készíthet látható és AR képet a kijelzőn megjelenő tartalomról. Az elkészült képeket a program a "meteora" nevű galériába menti el, illetve fel is lehet rögtön tölteni az OMSZ Met-Ész rendszerébe.

mozgas


A kijelző jobb felső sarkában a nézet választó gomb látható, amivel a felhőre vetített csapadék nézet és a terepasztal-szerű, térkép fölé vetített AR nézet között választhatunk.

mozgas / mozgas


A kijelző alján ebben a nézetben az intenzitásértékeket mutató jelmagyarázat és a segítség gomb látható. A segítség gombbal hívható elő a funkció magyarázó ablaka.

Fényképet ebben a nézetben is készíthet a látott csapadékmezőről, érdekes AR fényképeit várjuk a meteora@met.hu címre, a legjobb képeket pedig megtekintheti galériánkban!

Az AR nézet működéséről többet is megtudhat az ismertető oldalon, az AR funkcióra képes telefonokról pedig a kérdések között!


1) Az órát megérintve meg kell nyitni a részletes térkép nézetet.

2) A további ikonok gombját megérintve megnyílik egy legördülő lista.

3) A listában a "RadAR" menüpontot kell választani.

4) A kijelzőn a nézet választó gombbal válthatunk át felhőre vetített nézetből terepasztal nézetbe (vagy vissza).

5) Terepasztal nézetben a kamerát a speciális mintázatú jelre kell irányítani. Miután a program letöltötte a 3D radar adatokat és a Google térképet megjeleníti a térképre vetített 3D radar adatokat a speciális jel helyén.


A mobileszközre telepített widget mellett megjelentek olyan újabb technológiák is, amik segíthetnek a kritikus időjárási információ gyors átadásában. Mivel a kifejlesztett program amúgy is egy óra felületén keresztül hívja fel a felhasználó figyelmét a veszélyhelyzetekre, ezért az okosórák megjelenésével ezek támogatása is felmerült.

A jelenlegi Meteora rendszer a következő eszközt támogatja:

  • Sony Smartwatch MN2

    Telepítéskor az OMSZ Meteora felkerül a Smartwatch applikációk közé, ahol bekapcsolva megjelenik ikonja az órán. Mivel a gyári óra nem cserélhető ezen a modellen, a Meteora két érintéssel érhető el:

    1) Óra bekapcsolása

    2) Gyári órát megérintve az előzőleg elindított Meteora látható.
Fejlesztő:
Kőszofa Bt.
Copyright 2018 KőszofA Bt.